Ben je overspannen of heb je last van een burn-out? Voor veel mensen is het verschil moeilijk te herkennen. Wel is het zo dat al deze klachten meestal voortkomen van een langdurige periode van stress.
Je kunt overspannen worden als stress voor een paar maanden blijft aanhouden. Dit kan komen door inwendige stress omdat er mogelijk bepaalde lichaamsfuncties niet optimaal werken, door uitwendige stress vanuit je leefomgeving zoals problemen op je werk of in je relatie. Je kan ook last krijgen van overspannenheid door langdurige emotionele stress wanneer je een trauma hebt meegemaakt. Ook chemische stress of stress door het milieu kan een trigger zijn. Denk dan aan een te veel aan lawaai of een toxische omgeving.
Als deze stressfactoren te lang aanhouden word je overspannen. Normaal moet je dan enkele weken voor jezelf nemen en tot rust komen. Echter met onze huidige leefstijl is dit voor veel mensen heel moeilijk. Neem je geen tijd voor jezelf dan kan je klachten krijgen zoals vermoeidheid, meer emotioneel zijn, veel piekeren, moeilijker kunnen concentreren, slechter slapen etc. Je bent dan overspannen of hebt last van surmenage.
Een burn-out is eigenlijk niks anders dan een gevolg van een overspannenheid waar je niks aan hebt gedaan en die veel te lang heeft geduurd (Meestal langer dan 6 maanden). Het komt er op neer dat je niet goed genoeg naar je lichaam hebt geluisterd en dat je herhaaldelijk over je grenzen bent gegaan. De burn-out verschijnselen zijn dan ook dikwijls moeilijk te herkennen. Je doet alles al heel lang op deze manier en je weet niet beter.
Burn-out klachten zijn één van de steeds vaker voorkomende klachten van deze huidige en haastige tijd. Het overkomt vooral mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen en moeilijk van zichzelf accepteren dat ze iets niet kunnen of niet goed genoeg zijn. Mensen met een burn-out zijn teleurgesteld in zichzelf. Dat kan leiden tot moeheid, faalangst, paniekaanvallen, allerlei lichamelijke klachten en tot slot volledige uitputting. Zonder gerichte therapie kan burn-out leiden tot zeer langdurige uitschakeling.
In de DSM-IV is burn-out opgenomen onder de aanpassingsstoornissen (denkneuroses). Burn-out is onder andere het gevolg van:
Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer kunnen vinden voor de bezigheden op het werk. De term burn-out werd begin jaren ’70 voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psychotherapeuten Herbert Freudenberger en Christina Maslach. Burn-out bestaat volgens hen uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen:
Het verminderde gevoel van zelfvertrouwen lijkt geen centraal onderdeel van een burn-out te zijn, terwijl een aantal wetenschappers burn-out als een vorm van depressie en extreme vermoeidheid ziet. Burn-out, overspannenheid en depressie liggen dicht bij elkaar.
De eerste vorm van burn-out is de gewone, waarbij iemand eenvoudig opgebrand is. Dit uit zich in futloosheid, grote concentratieproblemen, vermoeidheid, chaotisch denken en soms in huilbuien. Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet meer. Prikkels uit de omgeving, zelfs wat een ander zegt, dringen nauwelijks meer door en worden niet verdragen. De eigen stem klinkt mat en monotoon. Voor iemand die dit nooit heeft meegemaakt, is de impact die een burn-out heeft, nauwelijks voor te stellen.
De tweede vorm van burn-out is gecompliceerder vanwege de combinatie met angsten. Roofbouw op jezelf, frustratie, verdriet of een combinatie daarvan kunnen leiden tot vervelende lichamelijke reacties. Zo kan een persoon met burn-out op de snelweg ineens het gevoel krijgen helemaal weg te vallen en denken dat het einde nabij is. In zo’n geval is iemand bijna opgebrand, alleen reageerde zijn of haar lichaam niet of niet alleen met vermoeidheid en concentratieverlies, maar met een plotselinge angstige reactie. De hersenen leggen een verband tussen de situatie (de snelweg) en de angstige reactie. Daardoor wordt diegene overmatig alert op lichamelijke verschijnselen en durft hij of zij steeds minder te ondernemen en op de snelweg te rijden
Mensen die het meeste risico lopen op een burn-out zijn in te delen in acht groepen:
Iemand die gevoelig is voor een burn-out maakt op onderbewust niveau kleine fouten bij de verwerking van zintuiglijke informatie. Onder grote (werk)druk kunnen zulke foutjes op den duur tot burn-out leiden. Het heeft te maken met de manier waarop het onderbewuste de zintuiglijke gewaarwordingen presenteert. Dit is het gevolg van oude, onverwerkte emoties in het verleden en verwondingen door een gebrek aan basisbehoeften tijdens de jeugd.
Onderstaande behandeling is een voorbeeld hoe een behandeling van burn-out er uit zou kunnen zien. Natuurlijk is iedereen verschillend en uniek en zal de behandeling individueel aangepast moeten worden afhankelijk van de oorzaken, klachten, situatie van de patiënt en van de metingen in de praktijk.
Zorg voor voldoende nachtrust, neem regelmatig vakantie, eet in de basis gezond, vermijd stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne en sigaretten, beweeg elke dag voldoende. Maak tijd vrij voor hobby’s, sporten en dingen die je graag doet.
Wanneer je last hebt van een burn-out is het verstandig om naast het opheffen van de oorzaken enkele basissupplementen te nemen. Deze supplementen bevatten dikwijls adaptogene kruiden, een mix van verschillende B-Vitamines en de juiste vitamines en mineralen om de functies van de bijnieren te herstellen en het energieniveau te verbeteren.
In de eerste stap van de behandeling is het belangrijk om de HPA-as (Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) te herstellen. Met behulp van de basissuppletie doe je al heel veel. Aanvullend kunnen bepaalde orgaanconcentraten toegevoegd worden afhankelijk van de meting. We meten welke hormoonklier het meeste verzwakt is en ondersteunen deze met de juiste nutriënten. Bij een burn-out is het cortisol en DHEA gehalte meestal laag als gevolg van uitputting. Dit kunnen we door meting vaststellen of door een speekselonderzoek uit te voeren. Door de combinatie van bovenstaande middelen kan je dit herstellen. Verder is het belangrijk om te werken aan de algemene adviezen.
Wanneer duidelijk wordt dat de functies van de HPA-as zich herstellen, kunnen we ons richten naar het limbisch systeem en het verwerken van onverwerkte niet geïntegreerde emoties. Met behulp van coaching, een psychotherapeut of andere therapieën voor het mentale systeem kan je veel bereiken. Wij combineren dit altijd met bepaalde nutriënten die het limbisch systeem ondersteunen zoals 5-HTP, L-Theanine, saffraan, rhodiola etc. Ook zijn er specifieke druppels beschikbaar die helpen om onverwerkte niet geïntegreerde emoties beter te verwerken. Door meting kunnen we vaststellen welke voor jou het meest geschikt zijn. Heb je last van slaapproblemen dan kan je extra magnesium gebruiken en kruiden zoals valeriaan, hop en passiebloem.
In de volgende stap kijken we meer richting de verschillende hersenkernen (Nucleï) en gaan we dieper in op de emotionele belastingen. Mensen met een burn-out hebben dikwijls een verstoring in de amygdala en hebben last van perfectionisme (dat weer problemen kan geven op het immuunsysteem en de darmen) of angst (dat een verzwakking kan geven op de nieren). Ook kunnen we weer door meting vaststellen wat voor jou het belangrijkste is om te gaan behandelen om zo het evenwicht terug te herstellen.
In de laatste stap van de behandeling kijken we voornamelijk naar het herstel van het autonome zenuwstelsel dat gereguleerd wordt door de hypothalamus. Het herstellen en ondersteunen van het autonome zenuwstelsel doen we met behulp van kruiden zoals rhodiola en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en zink. Ook wanneer het weer een stuk beter gaat en je je dagelijkse activiteiten weer naar behoren kunt uitvoeren is het belangrijk om het autonome zenuwstelsel te blijven ondersteunen. Wanneer je een burn-out hebt gehad blijf je hier gevoelig aan en moet je ook blijven werken aan de basis adviezen. Genieten van het moment, gewenste situatie, goede relaties en maak tijd voor leuke dingen en ontspanning!
Wil jij een een behandeling starten voor burn-out klachten? Kom direct in contact met onze Therapeuten! Stuur een email naar Chris Lauwers of bel naar +31 164 602893.
Chris Lauwers
Een virusinfectie is één van de 20 oorzaken van chronische klachten. Het behoort zelfs tot de “big 5” (één van de 5 belangrijkste oorzaken van ziektes). Deze oorzaakcategorie heeft betrekking op de aanwezigheid van pathogene sluimerende virussen, viroïden (voorstadia van virussen) en infectieus RNA/DNA (Programmeringen van virussen in het erfelijke materiaal). Naar schatting zijn er ongeveer 5000 verschillende virussen die allemaal in meer of mindere mate klachten kunnen geven
Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.
Wegens drukte is er geen telefonisch spreekuur meer tussen 16:00 en 17:00 uur. Bij vragen over uw behandeling gelieve te mailen naar chris@bioflorahealthproducts.nl
Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.
Bioflora V.O.F. Breestraat 4 4645ED Putte
T +31-164-602893 E chris@bioflorahealthproducts.nl I chrislauwers.nl
Bezoek ook onze webshop: