Uit verschillende studies blijkt dat slechts een klein deel van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B uit hun voeding haalt. Wat doet Vitamine B eigenlijk met je lichaam en waarom kan het gevaarlijk zijn als je een tekort hebt van deze vitamines?
Vitamine B is eigenlijk een verzamelnaam want het verwijst naar meer dan één vitamine. Totaal zijn er 8 verschillende B-Vitamines en worden ze in een supplement zoals een Vitamine B Complex, dikwijls verrijkt met choline, PABA, inositol en taurine omdat ze heel goed samenwerken met de verschillende B-Vitamines.
B-Vitamines spelen een heel belangrijke rol bij het proces dat voeding omzet in energie. We noemen dit ook wel de citroenzuurcyclus. Heb je wat meer energie nodig, dan heb je waarschijnlijk baat bij een actief B-Complex als supplement. Enkele andere belangrijke functies van B-Vitamines zijn:
Ons lichaam moet bepaalde B-Vitamines omzetten naar hun actieve vorm, anders zijn ze niet werkzaam. Deze omzetting gebeurt deels in de darmen en voornamelijk in de lever maar het kost je energie. Wanneer je ook nog eens een functioneel probleem hebt in de darmen en/of de lever kan je ze maar moeilijk omzetten en krijg je een tekort. Daarom is het raadzaam om altijd een supplement te nemen die deze actieve B-Vitamines bevat.
Ook de voeding speelt een rol om voldoende B-Vitamines aan te vullen. Voeding zoals vis, gevogelte, vlees, eieren, zuivelproducten, groene bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten bevatten veel Vitamine B. Eet u onvoldoende van deze voedingsmiddelen dan kan u ook een tekort creëren. U kan dan last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen zoals chronische vermoeidheid, bloedarmoede, stemmingswisselingen, algemene zwakte en geheugen- en concentratieproblemen.
B-Vitamines zijn een groep van verschillende vitamines die in water oplosbaar zijn. Deze vitamines worden als essentieel beschouwd omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. We moeten ze dus uit de voeding halen. De verschillende B-Vitamines in de juiste vorm zijn:
Deze B-Vitamines hebben allemaal vergelijkbare functies en chemische eigenschappen maar toch heeft elke B-Vitamine ook unieke functies. Vitamine B6 werkt bv heel goed voor de regulering van het hormonale systeem. Vitamine B5 is weer heel gunstig voor de bijnieren en Vitamine B12 gebruiken we voor de vorming van rode bloedcellen, extra energie en is belangrijk voor de synthese van DNA.
Ons lichaam gebruikt heel de dag, alle verschillende B-Vitamines voor allerlei functies. De meeste van deze vitamines kunnen we niet als reserve opslaan dus moeten we onze voorraad regelmatig aanvullen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan Vitamine B. Heb je toch een tekort dan kan je ze extra aanvullen met een supplement.
B-Vitamines zoals Vitamine B12 zijn heel belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg en voor de vorming van bepaalde zenuwcellen. Ze zijn nodig voor de aanmaak van verschillende neurotransmitters zoals acetylcholine die betrokken is bij de impulsoverdracht van zenuwcellen naar skeletspieren waardoor de spieren kunnen samentrekken. Ook voor de aanmaak van dopamine dat voornamelijk een effect heeft op het ervaren van geluk en blijdschap, hebben we B-Vitamines nodig.
Een tekort aan deze B-Vitamines kunnen bijdragen aan verschillende neurologische en psychische problemen. De vorming van bloedcellen gaat achteruit, zenuwcellen worden minder goed gevormd, neurotransmitters worden minder goed aangemaakt en de algemene neurologische functies gaan haperen. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals bloedarmoede, gevoelloosheid, tintelingen, algemene zwakte, verwardheid, dementie etc.
Vitamine B6, Foliumzuur en Vitamine B12 blijken een belangrijke rol te spelen bij de preventie van hart- en vaatziekten. Deze B-Vitamines hebben namelijk een effect op homocysteïne. Homocysteïne is een aminozuur dat we zelf aanmaken uit het aminozuur methionine. Deze omzetting gebeurt door bepaalde enzymen en daar zijn deze B-Vitamines voor nodig. Als alles goed gaat wordt homocysteïne voldoende afgebroken omdat deze in het lichaam niet te hoog mag worden. Heb je een tekort aan Vitamine B6, Foliumzuur en Vitamine B12 dan kan het voorkomen dat homocysteïne in je lichaam te hoog wordt. Een verhoogd homocysteïne wordt in verband gebracht met dementie, hartaandoeningen, beroertes, osteoporose, aderverkalking en andere hart- en vaatziekten.
Laat je wel eens een bloedanalyse doen? Check dan ook altijd je homocysteïne-gehalte. Een waarde rond de 7 is goed maar hoger dan 12 is voor ons te hoog. Natuurlijk kan je dit ook in onze praktijk aanvragen.
Er zijn verschillende B-Vitamines, zoals Foliumzuur die een belangrijke sleutelrol speelt in de vorming van DNA, onze genetische blauwdruk. Dit is belangrijk voor onze ontwikkeling vanaf het moment van conceptie. Ook zijn B-Vitamines nodig voor het cellulaire metabolisme en de productie van energie. Ze helpen bij het herstel van DNA en RNA gedurende ons hele leven. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn nodig om ons lichaam te voeden en voor de verwerking van deze macronutriënten heb je B-Vitamines nodig. Meestal werken ze als co-enzymen en zijn ze betrokken bij verschillende metabolische processen zoals de synthese van vetzuren en de gluconeogenese, het opnieuw vormen van glucose.
Een tekort aan B-Vitamines kan leiden tot:
Bovendien kunnen tekorten van B2, B6, Foliumzuur, B12 en ijzer bijdragen aan bloedarmoede en vermoeidheid.
Het is voornamelijk foliumzuur waar veel onderzoek naar gedaan is bij geboorteafwijkingen maar enkel foliumzuur nemen tijdens de zwangerschap is voor ons niet voldoende. Een goede multi gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor de zwangerschap heeft veel meer voordelen. Wel is het belangrijk om te zorgen dat hier voldoende foliumzuur in zit want het helpt bij de ontwikkeling van de foetus in de eerste paar weken na de conceptie en beschermt tegen geboorteafwijkingen zoals spina bifida en anencefalie. Onderzoekers weten al meer dan 30 jaar dat moeders van kinderen met spina bifida een lager gehalte van foliumzuur en andere vitamines hebben. Daarom adviseren wij een multi met voldoende foliumzuur te gebruiken vanaf de wens van zwangerschap tot einde borstvoeding. Gunstig is om dit te combineren met een goed omega 3 supplement en probiotica.
B-Vitamines zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen die humeur, energie en eetlust beïnvloeden. Vitamine B5 speelt een belangrijke rol in de aanmaak van geslachtshormonen en stresshormonen zoals cortisol dat in de bijnieren wordt geproduceerd.
Wanneer je voldoende B-Vitamines uit je voeding of een supplement haalt, dan kan je beter omgaan met stress. Zonder deze B-Vitamines kunnen je bijnieren niet goed functioneren en maak je kans op bijnieruitputting en chronische vermoeidheid of ME. Een extra Actief B-Complex nemen is dan aan te raden als basis.
Er zijn verschillende B-Vitamines die zorgen voor een positieve mindset, extra energie en het verbeteren van de cognitieve functies. Ze kunnen kinderen met leer- en gedragsstoornissen waaronder ADHD een extra ondersteuning geven.
Huid, haar en nagels worden sterk ondersteunt door de verjongende effecten van B-Vitamines. Wanneer je last hebt van huidproblemen zoals roodheid, een droge huid, dermatitis, eczeem, acne en slecht genezende wonden dan kunnen B-Vitamines helpen. Ze helpen ook je immuunsysteem te ondersteunen waardoor je huidinfecties kunt voorkomen.
Biotine wordt vaak toegevoegd aan supplementen om huid en haar te ondersteunen maar ook schoonheidsproducten bevatten regelmatig extra Biotine. Echter wordt de gunstige werking van Biotine op huid en haar voornamelijk verkregen wanneer je deze inneemt.
Het voldoende innemen van B-Vitamines kan haaruitval verminderen en je haren en nagels worden er sterker door, waardoor ze minder afbreken. Het grijs worden van het haar komt door verminderde pigmentatie van je haar en wordt geassocieerd met veroudering. Een tekort van bepaalde B-Vitamines kan tekenen van veroudering versnellen en mogelijk bijdragen aan het sneller grijs worden van je haren. Ook een tekort aan ijzer, koper, jodium kan dit proces versnellen evenals chronische stress.
Meestal zijn verschillende B-Vitamines te vinden in het zelfde soort voeding. De belangrijkste voedingsmiddelen met extra veel Vitamine B zijn:
De meeste onbewerkte voedingsmiddelen zijn een uitstekende bron van verschillende B-Vitamines zoals groenten, vlees, eieren, vis, peulvruchten en 100% zuivere granen. Bewerkte voedingsmiddelen die meestal verrijkt zijn met B-Vitamines kan je beter laten staan zoals brood en ontbijtgranen.
Door elke dag een volwaardig en voedzaam dieet te volgen krijg je meestal voldoende B-Vitamines binnen. Wil je toch een extra aanvulling dan kan je dit doen met een goede multi waar alle actieve B-Vitamines in zitten of specifiek met een Actief B-Complex. Een multi bevat meestal alle verschillende B-Vitamines en andere verschillende co-factoren die het lichaam nodig heeft. Dit is belangrijk omdat al deze B-Vitamines samenwerken en belangrijke functies uitvoeren. De meeste B-Vitamines worden meestal via de urine uitgescheiden indien je een teveel neemt. Hoge dosissen nemen heeft dus ook meestal geen zin tenzij er aangetoond wordt dat iemand een sterk tekort heeft.
Eén van de meest voorkomende vormen van Vitamine B tekort is een B12 tekort. Zeker vanaf een leeftijd van 50 jaar kan het belangrijk zijn om elke dag voldoende vitamine b12 binnen te krijgen. Dit kan via tabletten en druppels maar bij een ernstig tekort ook via injecties. B12 is namelijk belangrijk voor de stemming, goed voor de cognitieve functies, aanmaak van rode bloedcellen en geeft je meer energie.
Heb jij klachten door een B-Vitamine tekort? Wil je graag onderzoek doen naar de status van de verschillende B-Vitamines in jouw lichaam? Of zoek je een goed voedingssupplement dat al deze B-Vitamines bevat? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar chris@bioflorahealthproducts.nl of kijk in de webshop van Bioflora Health Products.
Chris Lauwers
Bronnen https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b https://medlineplus.gov/bvitamins.html https://www.health.harvard.edu/a_to_z/vitamin-b12-deficiency-a-to-z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15261610/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15831132/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16765926/ https://www.health.ny.gov/publications/1335/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14584010/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2162644/
Voedingssupplementen voor kinderen, is dat nodig? Deze vraag hoor ik regelmatig in de praktijk. Voor een gezonde opvoeding zijn er enkele punten zeer belangrijk. Denk aan gezond eten, genoeg water drinken, voldoende beweging, geen tot weinig negatieve stress, geen negatieve emotionele belastingen en natuurlijk een extra ondersteuning met de juiste supplementen.
We weten allemaal dat de meeste kinderen het moeilijk hebben met het eten van gezonde voeding zoals groenten, fruit, vis etc. We zondigen allemaal wel eens en suiker gaat er bij de meeste kinderen ook wel eens in. Een kind krijgt dan over het algemeen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen binnen.
Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.
Wegens drukte is er geen telefonisch spreekuur meer tussen 16:00 en 17:00 uur. Bij vragen over uw behandeling gelieve te mailen naar chris@bioflorahealthproducts.nl
Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.
Bioflora V.O.F. Breestraat 4 4645ED Putte
T +31-164-602893 E chris@bioflorahealthproducts.nl I chrislauwers.nl
Bezoek ook onze webshop: