Colitis ulcerosa is een chronische darmontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Colitis ulcerosa begint meestal in de endeldarm en kan zich langzaam over de hele dikke darm uitbreiden. Bij 75% van de patiënten beperkt de chronische dikke darmontsteking zich tot het linkerdeel van de dikke darm (pars descendens). Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben (proctitis). De belangrijkste klachten zijn diarree-aanvallen en bloed bij de ontlasting. Vaak klaagt de patiënt over buikpijn, vermoeidheid en koorts. Periodes met deze klachten gaan vaak spontaan weer over, waardoor de patiënt en de arts denken dat de buikgriep genezen is. Wanneer de symptomen echter langere tijd bestaan of terugkomen moet altijd aan de diagnose colitis ulcerosa gedacht worden.
Verschijnselen van ontsteking buiten de dikke darm zijn bij colitis ulcerosa zeldzaam. In ongeveer 5% van de gevallen kunnen huid-, oog- en gewrichtsklachten optreden en ontsteking van het leverweefsel. Meestal gaan deze verschijnselen gepaard met vermeerderde activiteit van de colitis. In een rustige fase klaagt de patiënt meestal over somberheid en een latente vermoeidheid. Hoewel erfelijke factoren zeker een rol spelen, heeft iemand met IBD maar een kleine kans op het krijgen van een kind dat later ook IBD krijgt. Bij ongeveer 5 tot 10% van de familieleden van patiënten met colitis ulcerosa, komt IBD voor. Dit percentage is hoger dan bij mensen die geen IBD hebben.
Belangrijk is om je klachten tijdig door een professional te laten onderzoeken. Zo voorkom je verdere vordering van de klachten en kun je zo snel mogelijk beginnen met het behandelen van de eventuele ziekte. Bij een onderzoek wordt allereerst het bloed onderzocht. Bloedonderzoek bestaat meestal uit kijken of er sprake is van bloedarmoede, van een ontsteking en het albuminegehalte. Een bloedtest waarmee direct de diagnose is te stellen, bestaat niet. Toont het bloedonderzoek geen afwijkingen aan, dan is IBD minder waarschijnlijk maar niet onmogelijk. De ontlasting wordt meestal onderzocht om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld een infectie zijn met bacteriën, parasieten of schimmels, maar ook voeding kan een rol spelen in het ontstaan van IBD. Wel zijn er markers die in de ontlasting getest kunnen worden om meer inzicht te krijgen in de graad van de ontsteking. Deze markers zijn Calprotectine en PMN Elastase. Het is raadzaam deze markers altijd te meten bij een verdenking op chronische ontstekingen van de darm.
Onderstaande klachten kunnen voorkomen wanneer u last hebt van Colitis ulcerosa of een chronische dikke darmontsteking:
Vaak zal na het stellen van de diagnose een behandeling met medicijnen worden gestart. Deze medicijnen dienen enerzijds om de ontsteking af te remmen, anderzijds onderdrukken ze het ontstaan van nieuwe ontstekingen. Daarnaast worden vaak medicijnen voorgeschreven om bloedarmoede en diarree tegen te gaan. Een IBD patiënt moet dus in het algemeen langdurig worden behandeld met geneesmiddelen en ook langdurig door een specialist worden begeleid. De behandeling van IBD is symptomatisch, gericht op remming van de ontsteking. Dit betekent dat de behandeling de klachten en de verschijnselen onderdrukt, maar de ziekte zelf niet geneest en de oorzaak dus niet aangepakt wordt. Ongeveer 80% van de IBD patiënten gebruikt langdurig medicijnen. Naast gunstige effecten, kunnen in sommige gevallen ook bijwerkingen optreden. Dit is een van de redenen waarom bij langdurig gebruik van geneesmiddelen, regelmatig het bloed wordt gecontroleerd. De belangrijkste geneesmiddelen die in fases bij IBD in de klassieke gezondheidzorg gebruikt worden zijn:
In sommige gevallen, wanneer medicijnen niet meer werken, is het nodig een darmoperatie uit te voeren. Dit kan ook bijvoorbeeld het geval zijn bij een ernstige vernauwing van de darm. Bij chronische darmziekte colitis ulcerosa zal men in het algemeen de hele dikke darm weghalen om daarna een verbinding tussen de dunne darm en de anus te maken. Bij een aantal mensen met colitis ulcerosa is het soms noodzakelijk een stoma aan te leggen. Uitbreiding van de ziekte buiten de darm betreft voornamelijk ontstekingen van de gewrichten, de huid, de ogen en de lever. Opvlammen van gewrichtsklachten loopt vaak parallel met een opleving van de chronische dikke darmontsteking.
De laatste jaren is duidelijk geworden dat de kans op het krijgen van darmkanker bij IBD patiënten veel kleiner is dan altijd werd aangenomen. Ongeveer 55.000 mensen in Nederland hebben IBD. Er is gedurende de afgelopen 25 jaar een duidelijke stijging van het aantal mensen met colitis ulcerosa. Het komt erop neer dat er in Nederland per jaar ongeveer 2500 nieuwe IBD patiënten bijkomen. De ziekte wordt voor een groot deel voor het eerst op jongere leeftijd geconstateerd. IBD is een chronische ziekte. Dit betekent dat de meeste mensen met IBD, kortere of langere periodes met klachten blijven doormaken.
Bij mensen die zich in onze praktijk aanmelden met colitis ulcerosa zullen we in eerste instantie uitgebreide en specifieke laboratoriumonderzoeken aanvragen. Volgende onderzoeken achten wij noodzakelijk alvorens een behandeling te kunnen starten:
Voor meer informatie kijkt u op de pagina darmtherapie. Bekijk ook de folder over de voedingsintolerantie en allergiescreening.
Wanneer we de onderzoeksresultaten ontvangen hebben beginnen we met de eerste fase van de darmtherapie, dus het optmaliseren van het microbioom. Deze fase is gericht op een voedingsplan volgens de voedingsintolerantie en allergiescreening en het elimineren van voedingsmiddelen die algemeen ontstekingen kunnen bevorderen. Indien er een histamine intolerantie aanwezig is moeten er voedingsmiddelen gegeten worden die geen tot weinig histamine bevatten. Wanneer nodig, geven we specifieke supplementen om de histamine intolerantie te behandelen. In deze fase moeten alle verteringsprocesessen geoptimaliseerd worden. Als we dus afwijkingen zien die te maken hebben met de maag, pancreas, lever en/of gal moeten we deze extra gaan ondersteunen. Belangrijk bij Colitis Ulcerosa is om zo snel als mogelijk de chronische dikke darmontstekingen aan te pakken. Bij iedereen die Colitis Ulcerosa heeft zien we sterk verhoogde waarden van de ontstekingsparameters. Wanneer we dus de voeding optimaliseren, de verteringsprocessen verbeteren en de ontstekingen aanpakken d.m.v. bepaalde kruiden zien we al snel een verbetering van de klachten. De volgende stappen in de behandeling zijn er voornamelijk op gericht om het systeem stabiel te houden, micro-organismen te elimineren, het immuunsysteem te optimaliseren en de darmflora te verbeteren. De verschillende fases worden uitgebreid toegelicht in de praktijk.
Wilt u meer weten over de behandeling van een chronische dikke darmontsteking of colitis ulcerosa of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring als natuurgeneeskundig therapeut kunnen wij u hier uitgebreid over informeren. Neem contact op of bel naar +31 164 602893.
Chris Lauwers
Een infectie met bacteriën is één van de 20 oorzaken van chronische klachten. Wanneer we deze oorzaak in de praktijk door meting vaststellen, heeft dit betrekking op de aanwezigheid van pathogene bacteriën. Ook kunnen er chronische klachten ontstaan door de zeer schadelijke toxines die afkomstig zijn van bacteriën zoals de endotoxines of lipopolysachariden. Deze toxines vinden we zeer regelmatig terug bij mensen met auto-immuunziektes.
Veel voorkomende ziekmakende bacteriën zijn: Salmonella, Streptokokken, Stafylokokken, Enterococcen, Campylobacter, Helicobacter Pylori, Coli, Chlamydia, Shigella, Haemophilus Influenza B, Legionella, Pseudomonas, Pneumokokken, Tetanus en Borrelia.
Een schimmelinfectie is één van de 20 oorzaken van chronische klachten. Schimmels komen van nature voor in ons lichaam, voornamelijk in de darmen, op de huid en de slijmvliezen. Ze zijn tot op een bepaalde hoogte zeer nuttig maar kunnen veel verschillende lichamelijke klachten geven wanneer ze in onbalans raken.
Een virusinfectie is één van de 20 oorzaken van chronische klachten. Het behoort zelfs tot de “big 5” (één van de 5 belangrijkste oorzaken van ziektes). Deze oorzaakcategorie heeft betrekking op de aanwezigheid van pathogene sluimerende virussen, viroïden (voorstadia van virussen) en infectieus RNA/DNA (Programmeringen van virussen in het erfelijke materiaal). Naar schatting zijn er ongeveer 5000 verschillende virussen die allemaal in meer of mindere mate klachten kunnen geven
Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.
Wegens drukte is er geen telefonisch spreekuur meer tussen 16:00 en 17:00 uur. Bij vragen over uw behandeling gelieve te mailen naar chris@bioflorahealthproducts.nl
Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.
Bioflora V.O.F. Breestraat 4 4645ED Putte
T +31-164-602893 E chris@bioflorahealthproducts.nl I chrislauwers.nl
Bezoek ook onze webshop: